Yamaha R25 Motosiklet Ekspertizi Nasıl Yapılır

,

Yamaha R25 Motosiklet Ekspertizi

Yamaha R25 Motosiklet Ekspertizi Nasıl Yapılır

Motosiklet ekspertiz nedir denildiğinde sizler için genel bir tanım yaptık. Ancak motosiklet ekspertiz için genel bir tanım her zaman doğru bir işlem değildir. Bu nedenle Yamaha R25 Motosiklet Ekspertizi nasıl yapılır sorusuna da değinmek ve detaylı bir şekilde açıklamak gerekmektedir. Bu işlemin alıcı ve satıcı tarafında önemi oldukça büyüktür. Eksper tarafından yapılacak olan işlemden önce motosikletin temiz bir şekilde servise gelmiş olması gerekmektedir. Kirli bir motosiklet üzerinde boya kontrolü doğru bir sonuç vermeyebilir. Servise gelen motosikletler için yapılan işlemler;

Temiz bir şekilde ekspertiz için ilk olarak süspansiyon testine alınır. Süspansiyon testi içerisinde 2 tekerin süspansiyonları, bilgisayarlı makine ile kontrol edilir. Test işlemi sırasında direnç kaybı bulunuyor mu, patlak herhangi bir bölge var mı, görevini tam olarak yerine getiriyor mu diye bakılır.

Süspansiyon kontrolü sonrasında fren test cihazı ile aracın frenlerinin kontrolleri yapılır. Fren sıkma değeri bir makine tarafından test edilir. Sıkma değerine örnek vermek gerekirse, 130 km hızla giden bir motosikletin frenleme yapması halinde dengesiz frenlenen bir motosiklet sağa ya da sola doğru çeker. Denge 2 teker üzerinde eşit olmalıdır. Bir tekerin diğerinden daha az frenlemesi aracın savrulmasına neden olur.

Fren testinden sonra motosiklet ekspertiz işleminde dynometre yani motor kondisyon testi yapılır. Dynometre testinden önce şanzıman kısmında, motor bölgesinde ya da aktarma organları üzerinde herhangi bir darbe ya da kırıklık gibi işlemler olup olmadığı kontrol edilir. Bu alanda sorunlar var ise bunlar rapor edilir. Dynometre işlemi motosikletin motorunun üretebileceği son sınırları da zorlayacaktır. Bu zorlama işlemi eğer bir deformasyon var ise tehlike oluşturabilmektedir. Kontroller yapıldıktan sonra Dyno testi yapılır.

Dyno işlemi sonrasında motosiklet lift üzerine tekrar alınır ve diagnostic test işlemine bağlanır. Bu test içerisinde motosiklet beyni kontrol edilir. motosiklet beyninde bir arıza söz konusu ise bu kod ile ortaya çıkar ve koda göre rapor tutulur. Bu test içerisinde sürücüye sunulmayan arıza kodlarının bilgileri alınır.

Maksimum sol ve sağ frenlerinin kuvvetleri ölçümü yapılır. Ardından frenleme şiddetine göre tekerleklerin katkı payı ölçümü, sağ ve sol tekerlek farkı yüzde hesaplama işlemi, fren şiddetine göre frenlerin yüzdelerinin hesaplanması, isteğe bağlı bir şekilde gerçekleştirilen kol kuvveti ölçümü ve motosiklet ağırlığına göre fren sistemi yeterliliğinin kontrolü yapılır. Bu işlemler sonrasında aracın tüm güvenliği gerekli şekilde sağlanacaktır.

Son olarak yapılan tüm işlemler bilgisayara aktarılır ve raporlanarak kullanıcıya sunulur.

Yamaha R25 Motosiklet Ekspertizi işlemi oldukça dikkat ve ince detaylara önem verilmesini gerektirir. Hem motosiklet ekspertiz işlemi sırasında hem de alan kişi tarafından kullanım sırasında gözden kaçan bir işlem daha büyük tehlikelere neden olabilir.

Yamaha R25 Motosiklet Ekspertizi yapılırken yapılan kontroller:

  • Motor ve şanzıman kontrolü
  • Şasi ve grenaj kontrolleri
  • Boya ve değişen kontrolü
  • Ön ve arka amortisör kontrolü
  • Gidon ve ön takım kontrolü
  • Dişli ve zincir kontrolü
  • Ön ve arka fren kontrolleri
  • Ön ve arka lastik kontrolleri
  • Elektronik kontroller
  • Ekspertiz raporu

Yamaha R25 Motosiklet Ekspertizi Nasıl Yapılır

Yamaha R25 Motosiklet Ekspertizi Nasıl Yapılır

Yamaha R25 Motosiklet Ekspertizi Nasıl Yapılır

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir